Ice Ice baby

Wim Hof, wie is hij toch!? De man die halfnaakt in de ijskoude poolzee kan zwemmen dankzij een speciale meditatie- en ademtechniek. Een oefening die ook ons, gewone stervelingen, kan vrijwaren van ziektes, gelukkig, gezond en krachtig kan maken. Hem moest ik natuurlijk zien! Dus samen met een vriendin gaven wij onszelf een dagje “out of your comfort zone” cadeau.

 

September 2015, Amsterdam. In een grote zaal samen met nog 50 geïnteresseerde op een matje op de grond. Daar was hij, in bermuda en T-shirt, de lange haren achterover gezwiept alsof hij zojuist uit een ijszee was verrezen. Hij sprak van controle over de hersenstam, en het diep afdalen in het autonome zenuwstelsel. Hij vertelde over NASA en Stanford University en AMC en de Radboud Universiteit. Over ontzuring en ladingen zuurstof, over 70 plussers die de Kilimanjaro binnen 24 uur bedwongen dankzij zijn techniek.

 

 

Tintelen            

Alle aanwezige zou hij deelgenoot maken van zijn kracht. We moesten inademen. En weer uit, en opnieuw in. “Breathe in! And let go. In again!” Zoals parelduikers snel in- en uitademen om hun ademhalingsreflex te onderdrukken, zodat ze langer onder water kunnen blijven, zo zaten we massaal te hijgen op onze matjes.

Na twintig keer moesten we, allemaal tegelijk, stoppen. Wat een weldadige rust. Niemand ademde meer. Mijn handen en voeten tintelden. Het bloed in mijn lijf was verzadigd met zuurstof. Hij liet ons vervolgens opdrukken om te laten zien wat deze ademhaling met je lichaam doet. Ik was dan ook verbaasd toen ik na 10 keer opdrukken gewoon nog doorging.

Adrenalinekick

Er volgde nog een sessie. De Iceman jutte ons opnieuw op, breathe in, and let go. En weer was daar die serene rust. Wat daarop volgde was toch waarom we hier waren. Het ijsbad. Een grote blauwe opgeblazen bad vol met ijsklontjes. Met knikkende knieën van de spanning stapte ik het bad in. Wat een kou en behoorlijk pijnlijk. Wim Hof liep heen en weer langs het bad en riep af en toe wat inspirerende teksten. “Rustig blijven ademen, je kan het, nog 10 seconden….en stap er maar weer uit” Wat een adrenalinekick gaf dat. Ik had het gedaan! En voelde me top!

 

 

Zijn verhaal, zijn positieve instelling en de ervaring van de oefeningen en het koude bad inspireerde me! Mijn interesse en nieuwsgierigheid naar de positieve effecten van meditatie, focus en ademhaling zijn gewekt! Vanaf die dag eindig ik elke ochtend met een minuut koud afdouchen en tevens doe ik de ademhalingsoefeningen. Echt makkelijk wordt het nooit, maar wat is nou 1 minuut kou. Elke ochtend voel ik me toch een beetje als The Iceman, gezond en krachtig!

Reactie schrijven

Commentaren: 0