Druk, druk, druk

Praktische mindful wandeloefening voor meer rust in je hoofd

 

Druk, druk, druk...

Ik pak een kopje koffie en open mijn agenda voor vandaag. Ik ervaar direct een drukkend gevoel in mijn hoofd. Een duizelig gevoel. Een dag met alleen maar meetings. Het is weer zo’n dag, dat ik eigenlijk geen tijd heb om even te eten. Ik ben bang voor de resultaten die ik die dag moet aanleveren en mijn groeiende takenlijst. Pfff hoe kom ik deze dag weer door…..?

Als je in het bedrijfsleven werkt, je eigen bedrijf beheert, kinderen of een huishouden hebt om te onderhouden, of gewoon in onze wereld leeft, weet je vast waar ik het over heb.

 

Ga ondanks je drukke agenda er toch even tussenuit en maak een wandeling en ervaar direct meer rust in je hoofd.

Gebruik deze wandeling dan niet om na te denken over wie je nog moet bellen en hoe je het probleem met je collega oplost maar gebruik de wandeling om weer even tot jezelf te komen.

 

Start met lopen.

Om je aandacht in het hier en nu te brengen, kan je de ademhaling gemakkelijk gebruiken als hulpmiddel. De adem wordt in de mindfulness gebruikt als anker, we kunnen er ieder moment naar terugkeren.

 

Richt je aandacht op je ademhaling

Je hoeft niets te doen met je ademhaling, alleen maar observeren. Adem je met je buik of met je borst? Wees je bewust van de inademing en van de uitademing. Is er een pauze? Of komt er na de uitademing meteen een inademing? Onze geest is meestal vrij actief, en is niet gewend een tijdje bewust op één ding gericht te zijn. Het is dan ook heel normaal dat je regelmatig met je aandacht afdwaalt. Als je merkt dat je afgeleid bent, kijk dan eens naar de gedachte die je had en laat de gedachte los. Breng je aandacht rustig weer terug bij de oefening.

 

Ga vervolgens met aandacht naar je lichaam.

Voelt het zwaar of licht, stijf of ontspannen aan? Of voel je misschien ergens pijn? Haast je niet om de vraag te beantwoorden, maar neem de tijd om je bewust te worden van je houding. Neem je manier van lopen waar zonder je loopt te veranderen. Loop je snel of langzaam neem je grote of juist kleine passen. Neem voor al deze stappen gemiddeld een paar minuten. 

 

Begin met het opmerken van wat er om je heen gebeurt

Het kunnen mensen zijn die langslopen, auto's, advertenties en alle andere dingen die je zou verwachten om je heen te zien. Let op de kleuren en vormen, de beweging en misschien ook de stilte. Het is niet nodig om echt na te denken over wat je ziet - gewoon om het te zien en te erkennen dat het genoeg is. 

 

Richt je aandacht vervolgens op geluiden 

Wat kun je horen? Zonder verwikkeld te raken in het denken over de objecten van geluid, neem gewoon even de tijd om je ervan bewust te zijn. De geluiden komen en gaan.

 

Richt nu je aandacht op geuren

Sommige kunnen lekker zijn terwijl anderen misschien onaangenaam zijn. Merk op hoe de geest gewoonlijk een verhaal wil maken uit elk van de geuren, hoe het je ergens aan herinnert, iets of iemand.

 

Ga nu naar het punt van het opmerken van fysieke sensaties of gevoelens

Misschien is het het gevoel van warme zonneschijn, koele regen of een koud briesje. Het is de bedoeling om de gewaarwordingen eenvoudig te erkennen, zonder de noodzaak te voelen betrokken te raken bij het denken over de gevoelens.

 

Verplaats je aandacht naar het gevoel van beweging in het lichaam

Merk op hoe het gewicht verschuift van de rechterkant naar de linkerkant en vervolgens weer terug, meestal in een vrij stabiel ritme.  Gebruik het ritme van het wandelen, het fysieke gevoel van de voetzolen tegen de grond, nu als je basis van bewustzijn, een plek waar je mentaal naar terug kunt komen als je je realiseert dat de geest afgedwaald is. 

 

Deze oefening kan je net zo lang maken als je wilt. En natuurlijk maakt het niet uit welke volgorde je de stappen doet. 

 

Lukt het je niet om die rust te ervaren of heb je teveel van dit soort dagen, neem dan contact met mij op dan help ik je verder.